Eduskunnassa käynnistyi tiistaina 28.9. lähetekeskustelu vuoden 2022 talousarviosta. SOSTE muistuttaa, että kestävä tulevaisuus syntyy hyvinvointi-investoinneilla terveyteen, työ- ja toimintakykyyn sekä työllisyyteen. Vahva ja autonominen kansalaisyhteiskunta on keskeisessä roolissa ihmisten terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistäjänä.
Ilmastonmuutoksen seuraukset uhkaavat niin ympäristöä kuin ihmisiä ja siksi tarvitsemme määrätietoista ja kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. Hiilineutraalin siirtymän pitää kuitenkin olla sosiaalisesti oikeudenmukainen ja ekologiset ratkaisut on tehtävä mahdollisiksi kaikille suomalaisille.
SOSTEn viestit kansanedustajille:
1. Järjestöjen toimintaedellytykset on turvattava nyt
Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ovat merkittävä voimavara hyvinvoinnin edistäjinä ja ihmisoikeuksien puolustajina. Järjestöjen toimintaedellytykset on turvattava pitkäkestoisella ratkaisulla, joka varmistaa vahvan järjestöautonomian ja turvaa järjestöjen tarjoaman avun ja tuen jatkon.
Lue lisää: Budjettiriihi 2021: Kestävä tulevaisuus syntyy hyvinvointi-investoinneilla – SOSTE
2. Tuottavuutta lisää investoimalla ihmisten terveyteen, osaamiseen ja työkykyyn
Työllisyyttä parannetaan tuottavuutta nostamalla, ei leikkaamalla sosiaaliturvaa. Työn tuottavuutta lisätään vahvistamalla ihmisten terveyttä, työkykyä ja osaamista. Suorilla panostuksilla kansalaisten hyvinvointiin korjataan koronakriisin aikana syntynyttä hoito- ja hoivavelkaa sekä vähennetään terveydellisiä esteitä saavuttaa korkea työllisyysaste.
Mitä pitäisi tehdä?
- On pidettävä huolta, että terapiatakuuta edistetään osana hoitotakuukokonaisuutta.
- Hoitojonoja on purettava hyödyntämällä palveluseteleitä eli käyttämällä tehokkaasti koko sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmää
- Palveluvelan umpeen kuromiseksi sekä lisääntyneisiin palvelutarpeisiin vastaamiseksi työvoima- ja yrityspalveluiden määrärahaa on korotettava.
- Korkeakoulutuksen aloituspaikkoja pitäisi lisätä nopeasti ja merkittävästi.
- Sote-alan työvoimapulaan vastaamiseksi pitäisi kiireellisesti lisätä muun muassa lääkäri- ja sairaanhoitajakoulutusta.
- Pidemmällä aikavälillä perusturvan tasoa on korotettava asteittain niin, että saavutetaan viitebudjettien määrittelemä kohtuullisen minimin taso.
Lue lisää: Riihen panostukset työllisyyteen ja osaamiseen turhan vaatimattomia – SOSTE
Lue lisää: Hoitotakuu etenee, askelmerkit ja rahoitus vielä osittain epäselvät – SOSTE
Laaja-alaista terveysveroa selvittävä työ on käynnistettävä välittömästi
Kansanterveyden haasteet vaativat yhteiskunnallisia ratkaisuja. Epäterveellinen ruokavalio lisää väestön sairastavuutta ja aiheuttaa kustannuksia sekä yksilöille että yhteiskunnalle erityisesti julkisen terveydenhuollon menojen kasvuna. Suomessa on otettava käyttöön terveysperusteinen valmistevero, joka vähentää liiallisen sokerin, suolan ja kovan rasvan saantia.
Hallitus sopi budjettiriihessä, että virvoitusjuomaveroa muokataan terveysperusteiseen suuntaan siten, että muutokset tulevat voimaan vuonna 2023. Toisessa vaiheessa valmistellaan veromalli, jolla terveysperusteisen veron veropohjaa laajennetaan terveysperusteisesti myös muihin tuoteryhmiin.
Mitä pitäisi tehdä?
- Terveysveroa selvittävän työryhmän työ on käynnistettävä välittömästi. Nimettävän työryhmän on oltava laaja-alainen eli mukana on oltava myös ravitsemuksen ja kansanterveyden asiantuntijoita.
- Sekä virvoitusjuomaveron muokkausta että kakkosvaiheen veromallia on ryhdyttävä valmistelemaan rinnan ja samanaikaisesti. Näin myös laajempi terveysveromalli ehtisi valmistua tämän hallituskauden aikana.
- Verovalmistelun tavoitteena on oltava laaja-alainen terveysvero, pelkkä virvoitusjuomaveron muokkaus ei riitä, vaikka askel oikeaan suuntaan onkin. Laaja-alaisella terveysverolla pystytään parhaiten vaikuttamaan ihmisten kulutuskäyttäytymiseen ja toisaalta teollisuuden reseptiikkaan ja sitä kautta kansanterveyteen.
Tarvitaan investointeja kestävään ilmastopolitiikkaan
Ilmastopolitiikassa tarvitaan konkreettisia toimia riittävien päästövähennysten saavuttamiseksi. Samalla on huomioitava ilmastotoimien oikeudenmukaisuus ja sosiaaliset vaikutukset. Ilmastotekojen ohella on tärkeää edistää ilmastonmuutokseen varautumista ja sopeutumista sekä kaikkien osallisuutta. Vain siten rakennamme kaikille hyvää yhteiskuntaa.
Mitä pitäisi tehdä?
- Laatia visio ja konkreettinen suunnitelma oikeudenmukaisesta siirtymästä hyödyntäen parlamentaarista seurantaryhmää.
- Rakentaa osana siirtymää kestävän kehityksen vero- ja tukiuudistus, joka huomioi ilmastotoimien kustannusten oikeudenmukaisen jakautumisen.
- Panostaa entistäkin kunnianhimoisemmin infrastruktuuriin, teknologiaan sekä tutkimukseen kilpailukyvyn varmistamiseksi.