SOSTEn kymmenvuotisen historian ajalta on kertynyt monia unohtumattomia muistoja. Alla olevaan kuva-albumiin on koottu tapahtumia matkan varrelta.

STKL ry, Tekry ja YTY ry allekirjoittivat SOSTEn perustamisasiakirjat Helsingissä 24.1.2011. Kuvassa istumassa vasemmalta Tekryn puheenjohtaja Leena Rosenberg-Ryhänen, STKL:n puheenjohtaja Raimo Lindberg ja YTY ry:n puheenjohtaja Pirkko Karjalainen. Seisomassa vasemmalta Tekryn toiminnanjohtaja Janne Juvakka, STKL:n toiminnanjohtaja Riitta Särkelä ja YTY ry:n vt. pääsihteeri Aimo Strömberg.

SOSTE järjesti vuonna 2012 aluekierroksen vahvistaakseen vuoropuhelua ja kuullakseen jäsenjärjestöjensä näkemyksiä ja toiveita SOSTEn roolista sekä alueellisesta toiminnasta. Kierrosta arvostettiin, ja se koettiin tärkeäksi. Kuulemiskierros toteutettiin 11 paikkakunnalla: Helsinki, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Rovaniemi, Tampere, Seinäjoki ja Turku. SOSTEsta oli mukana pääsihteeri, strategiapäällikkö ja viestinnän edustaja.

Aluekierroksen tilaisuuksissa 2012 tavattiin noin puolet SOSTEn jäsen- ja yhteistyöjärjestöistä sekä niiden alue- ja paikallisyhdistyksiä.

Uuden hyvinvointipoliittisen Noste-lehden syntyä juhlittiin 25.1.2013.  ”Noste on yhtä aikaa ammatti-, järjestö- ja yleisaikakauslehti. Haluamme tarjota ajateltavaa kaikille yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneille. Noste pureutuu syvälle sosiaali- ja terveysalan ilmiöihin, mutta ei haukotuta lukijaansa. Nosteessa ei puhuta resursseista, kun tarkoitetaan rahaa. Eikä liioin ruohonjuuritason toimijoista, koska ihmisillä on nimetkin”, kertoivat päätoimittaja Ilkka Karisto (punaisessa paidassa) ja toimituspäälliköt Erja Saarinen (vasemmalla) ja Lea Suoninen-Erniö (oikealla).

Noste-lehden ensimmäinen numero vei lukijat Suomessa työskentelevien virolaisten ja vankilasta juuri vapautuneen Lassen maailmaan. Lisäksi perehdyttiin elintarvikkeiden lisäaineisiin ja kysyttiin, mitä rap-artisti ja psykoanalyytikko saavat irti uudesta sosiaalihuoltolaista.

Ensimmäinen hyvinvointitalouden edistämisestä jaettava SOSTE-palkinto myönnettiin vuonna 2014 kuntien sähköiselle hyvinvointikertomukselle. Palkinnon luovuttivat SOSTEn hallituksen puheenjohtaja Tor Jungman ja SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas. Palkinnon ottivat vastaan Kuntaliiton erityisasiantuntijat Soile Paahtama ja Anne Sormunen.

Vuonna 2019 palkinto jaettiin poikkeuksellisesti kahdelle saajalle: Nuorten ilmastoliikkeelle sekä Surevan kohtaaminen -hankkeelle. Jälkimmäiselle palkinnon luovuttivat SOSTEtalk-tapahtumassa SOSTEn valtuuston puheenjohtaja, arkkipiispa emeritus Kari Mäkinen ja SOSTEn hallituksen puheenjohtaja Jukka Tahvanainen.

”Mitä jäbä duunaa?”, kyseli supersuosittu Jäbä Leissonin (Iina Kuustonen) hahmo Putous-showssa. ToimintaSuomi-portaalissa Jäbä toimi nuorille suunnatun pipon suunnittelukilpailun keulahahmona 2014. Palkinnot jaettiin Aseman Lapset ry:n Walkers-kahvilassa.

”Ihan huikeeta, jäbät ja tsubut tosiaan osaa kreaa! Piposkaban voitti yleisöäänestykses Joni-Jäbä O fanituspipollaan. Jäbän suosikki on Milla M:n pipo #meitsi pygee mihivaa. Onnee myös hopeet kreanneelle Oona-Emilia L:lle Manga-pipost. Ihan über-mageita pipoidiksii teil on ollu, ja jäbä on iteki saanu vaikka mitä inspiksii ja on ollu ihan tiloissa!”

Aivo Punttinen herätteli ToimintaSuomen mielenterveyskampanjassa 2014 erityisesti miehiä pohtimaan mielen hyvinvointia. Punttinen kyseli miehiltä SOSTEn suurtapahtumissa, miten he pitävät huolta päästään.

”Pidän huolta henkisestä hyvinvoinnistani lukemalla kaikkea mahdollista maitopurkista matkaoppaisiin. Ja urheilemalla”, vastasi YLEn toimittaja Arto Nyberg.

Tuomas Kurttila, joka toimi haastattelun aikaan lapsiasiavaltuutettuna, lepuutti aivojaan muun muassa käymällä Säynätsalon kunnantalossa nauttimassa Alvar Aallon arkkitehtuurista. Katso lyhyt video, jossa Kurttila kertoo vinkkinsä Aivo Punttiselle.

Sostelaiset vuosimallia 2015.

Vuonna 2017 Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kattojärjestöt SOSTE, Kepa (nykynimeltään Fingo) ja Allianssi kokosivat yhteen suomalaisten kansalaisjärjestöjen saavutuksia. Sellaisia ovat monet jopa itsestään selviltä tuntuvat hyvinvointiyhteiskunnan palvelut, kuten äitiyspakkaus, neuvolatoiminta ja kohdunkaulasyöpäseulonta. Saavutuksista koostettiin verkkosivusto, ja osana kampanjaa toteutettiin ympäri Suomea kiertänyt valokuvanäyttely, johon dokumentaariset kuvat otti valokuvaaja Meeri Koutaniemi.

Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivillä 2017 oli kuntavaaleihin liittyvä Puoluejohtajapaneeli. Siinä keskustelivat muun muassa RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson, Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni, sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (PS) ja sisäministeri Paula Risikko (Kok).

Laiva on lastattu kansalaisjärjestöillä, kumppanuuksilla, kehittämisellä ja erityisesti ajankohtaisilla asioilla. M/S SOSTE kokoaa joka toinen vuosi sote-järjestöjen edustajat ja yhteistyökumppanit yhteen keskustelemaan, oppimaan ja verkostoitumaan. Vuonna 2018 tähystettiin, näkyykö Horisontissa hyvinvointi.

SOSTEn koulutus- ja kokoustilat Helsingin ydinkeskustassa ovat olleet vuosien varrella ahkerassa käytössä. SOSTE on myös tarjonnut tiloja edullisesti jäsenyhteisöjemme ja järjestöjen käyttöön.

Kun koronapandemia iski, järjestöjen auttamistyölle tuli valtavasti uusia kohteita. Järjestöt tarttuivat ketterästi haasteeseen ja loivat nopeasti uusia tapoja auttaa. Kokosimme niistä listan verkkosivuillemme ja pyysimme järjestöjä itse kertomaan tarjoamastaan avusta laajemmin SOSTEn Vieraskynäblogeissa. Saimme ja julkaisimme vuonna 2020 yli 30 eri järjestöjen blogia hyviksi havaituista toimintatavoista ja oivalluksista, miten järjestöjen auttamistyötä voi tehdä koronan kaltaisissa poikkeusoloissa, kun ihmisiä ei voi kohdata fyysisesti.

Korona-pandemian aikana myös SOSTEn tapahtumat siirtyivät verkkoon. Webinaarit mahdollistivat osallistumisen webinaareihin helposti eri puolilta Suomea. Avaruustähtitieteen emeritusprofessori, tulevaisuuden tutkija Esko Valtaoja avasi SOSTEtalk 2021 -tapahtuman striimattuna Lahden Sibeliustalolta.


Artikkeli on osa SOSTEn 10-vuotisjuhlajulkaisua SOSTE – Yhdessä tehty hyvä elämä kaikille.
©SOSTE Suomen sosiaali ja terveys, syyskuu 2021