Lääkehuolto on osa terveydenhuoltoa. SOSTE näkee, että lääkehuollon kehittämisessä ohjaavina periaatteina tulee olla terveys, turvallisuus ja lääkkeen käyttäjän etu. On arvioitu, että vain noin puolet lääkehoidoista toteutuu suunnitellusti. Lääkehoito onnistuu vain, kun lääkkeen käyttäjä on sitoutunut siihen. Lääkkeiden omavastuuosuudet ovat Suomessa korkeita, ja monella pitkäaikaissairauksia sairastavalla on taloudellisia vaikeuksia ostaa tarpeellisia lääkkeitä. Tämä heikentää osaltaan hoitoon sitoutumista. Lääkehuollon kehittämistä tulee tehdä niin, että potilasjärjestöt ja lääkkeen käyttäjät ovat siinä aktiivisesti mukana.
Sosiaali- ja terveysministeriö koordinoi käynnissä olevaa lääkeasioiden uudistusta, joka ulottuu yli hallituskausien. Lääkeasioiden uudistamista viedään eteenpäin kolmessa eri kokonaisuudessa:
- Lääkehuollon ohjaus ja rahoitus
- tiedonhallinta ja digitaaliset työkalut ja
- apteekkitalous ja lääkkeiden jakelu.
Jokainen kokonaisuus on tärkeä ja niillä on liittymäpintoja toisiinsa. SOSTE tuo potilasjärjestöjen ja lääkkeiden käyttäjien näkökulmia esille lääkeasioiden uudistuksen sidosryhmätilaisuuksissa.
SOSTE mukana:
Työryhmät
SOSTE on mukana seuraavissa lääkehuoltoon, rationaaliseen lääkehoitoon ja potilaan osallisuuteen liittyvissä työryhmissä:
- Biologisten lääkkeiden lääkevaihtoa apteekeissa valmisteleva työryhmä, STM
- Fimean koordinoima Kansallinen lääkeinformaatioverkosto
- Fimean Potilasneuvottelukunta
- Rationaalisen lääkehoidon tutkimusverkosto RATTI, Potilaan osallisuus -työryhmä, Fimea
Verkostot
Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen verkosto (POTKA)
SOSTEn koordinoima, valtakunnallisten potilas- ja kansanterveysjärjestöjen verkosto POTKA perustettiin vuonna 2014. Verkoston tavoitteena on lisätä järjestöjen yhteistoimintaa erilaisissa potilaisiin, terveyteen ja terveyspolitiikkaan liittyvissä asioissa, myös lääkehoitoihin liittyen. Verkosto lisää potilasjärjestöjen vaikuttavuutta ajamalla yhteisesti tärkeiksi koettuja asioita sekä pohtii, ennakoi ja jakaa tietoa terveyteen liittyvistä kysymyksistä. Verkosto myös tuo kansalaisten ja järjestöjen ääntä sosiaali- ja terveyspoliittiseen valmisteluun ja päätöksentekoon. Tietoa POTKA-verkostosta Innokylässä
Ajankohtaista SOSTEsta:
-
Valtakunnallinen kuntoutusverkosto: Hyvinvointialueiden panostettava kuntoutukseen – vaikuttava kuntoutus parantaa työllisyyttä ja ihmisten elämänlaatua
-
Sosiaalibarometri selvittää hyvinvointialueiden aloitusta ja palveluiden toimivuutta
-
Terveydestä, työ- ja toimintakyvystä ei pidä säästää
-
Lääkkeiden arviointi uudistuu EU:ssa – muutoksia tarvitaan myös kansallisella tasolla
-
Miten valita järjestöjen edustajat hyte-neuvotteluihin hyvinvointialueella? – Vinkkilistat tarjoavat ratkaisuja vuosittaisten neuvottelujen käytännön kysymyksiin
-
SOSTE lausui sosiaaliturvakomitean välimietintöstä ja kannustaa myös jäseniään lausumaan – lausuntoaikaa jäljellä 23.5. saakka!
-
Potilas- ja kansanterveysjärjestöt: Sairastamisen kustannukset karanneet käsistä Suomessa
-
Biopankkilain kokonaisuuden kehittämistä jatkettava